Menu Sluiten

Omgaan met het verlies van een dierbare

We krijgen tijdens ons leven allemaal met de dood te maken. We zijn ons natuurlijk bewust van onze eigen sterfelijkheid maar we zullen ook tijdens ons leven onze naasten verliezen. Iemand verliezen is emotioneel niet zo zwaar wanneer het iemand is die op zeer late leven een natuurlijke dood is gestorven en ook niet zo veer van ons vandaan staat. Maar wanneer het iemand is die te vroeg is overleden en waar we heel veel van houden, dan kan het een zware emotionele klap zijn. In dit artikel bespreken we hoe je omgaat met het verlies van een dierbare.

Het rouwproces

Wanneer je iemand verliest waar je heel veel van houdt dan zul je in een rouwproces terecht komen. Het is algemeen bekend dat er vijf stages zijn tijdens het rouwproces. Maar het is belangrijk om je te realiseren dat er veel mensen zijn die bepaalde stages overslaan en meer last zal hebben van de emoties uit een andere stage. Zo zal bijvoorbeeld de ene persoon meer woede voelen tijdens het rouwproces terwijl de andere in een ontkenningsfase blijft. Weer een ander zal in een depressie raken. Maar het uiteindelijke doel voor iedereen is om deze fases voorbij te komen en bij acceptatie te landen.

Zoek gezonde afleiding

Het kan tijdens een rouwproces heel erg helpen om afleiding te zoeken. Helaas is het zo dat veel mensen tijdens het rouwen alleen willen zijn. Maar juist afleiding zoeken door sociale activiteiten kan helpen. Het is wel belangrijk dat je kiest voor gezonde afleiding. Begin dus niet aan alcohol of andere verdovende of destructieve middelen. In plaats daarvan kun je beter een nieuwe hobby zoeken of veel gaan sporten. Ook helpt het om met mensen over je gevoelens te praten.

Zoek hulp

Het kan ontzettend helpen om emoties te verwerken door met andere mensen over het verlies te praten. Het probleem is alleen dat veel mensen het gevoel hebben dat andere mensen hun niet zullen begrijpen. In dit geval kan het een goed idee zijn om met een professioneel te gaan praten. Denk bijvoorbeeld aan een psycholoog. Of als je zeer spiritueel bent ingesteld dan kan praten met een paragnost ook een optie zijn. Er is tegenwoordig bijvoorbeeld een paranormale hulplijn beschikbaar. Op deze manier verwerk je je emoties door erover te praten met een luisterend oor. Een rouwproces is moeilijk om doorheen te komen maar uiteindelijk zul je weer op een gezonde en gelukkige manier verder kunnen met je leven.