Menu Sluiten

Begraven of cremeren?

Een uitvaart is vaak iets waar mensen niet zo graag over praten of zelfs een beetje bang zijn om het over te hebben. Eigenlijk zou dit helemaal niet het geval moeten zijn, want het is juist om jouw naasten, familie en vrienden op de hoogte te stellen hoe jij jouw uitvaart ziet. Als het goed is duurt het nog wel even voordat deze plaatsvind, maar mocht er toch onverhoopt iets misgaan op korte termijn, dan weet je wel zeker dat jouw begrafenis of crematie plaatsvind zoals jij dat had gewild. De eerste keuze die mensen bij een uitvaart moeten maken, is de keuze of ze willen worden begraven of juist worden gecremeerd. Als dit is besloten kan er verder gekeken worden en komen er nog talloze andere uitvaartwensen kijken. Bedenk bijvoorbeeld wat voor catering je wilt, of je een uitvaart in intieme kring wilt of juist openbaar en voor iedereen. 

Begrafenis

De meeste mensen in Nederland kiezen voor een begrafenis, toch is het percentage steeds meer aan het teruglopen. Als je wordt begraven dan moet je betalen voor een graf, maar dit ook onderhouden. Voor de één is dit geen probleem, maar voor mensen die misschien iets verder wonen kan dit al gauw wat minder makkelijk worden. Aan de andere kant is een graf wel een heel tastbaar iets en echt een plek waar familie, vrienden en kennissen naar toe kunnen om een dierbare te herdenken. Het kan ook echt een eigenlijk plekje van de overledene worden, door deze te versieren met mooie planten, bloemen en dingen die belangrijk waren voor de overledene. 

Cremeren

Steeds meer mensen kiezen voor cremeren. Ik zag laatst een crematie in Amsterdam en ik moet zeggen dat dat heel indrukwekkend was. De reden dat veel mensen voor een crematie kiezen is omdat er dan geen grafkosten betaald hoeven te worden, waardoor een crematie in de regel goedkoper is. Ook zijn er veel mogelijkheden voor het as van een overledene. Hier kan bijvoorbeeld een assieraad, een urn of een andere herinneringsproduct van worden gemaakt. Daarnaast kan het voor iemand een grote wens zijn om ergens uitgestrooid te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bijzondere plek, waar de overledene speciale gevoelens voor had. 

Voor welke optie je ook kiest, het is wel belangrijk om dit aan te geven. Ga ook eens na wat voor uitvaarten je zelf wel eens hebt bezocht en wat je nou echt wel wilt en wat je liever niet hebt.